Acupunctura

Acupunctura presupune o introducere sigură şi nepericuloasă pentru sănătate a unor ace sterile, metalice, foarte fine în pielea şi ţesuturile corpului prin puncte sau zone care se numesc puncte de acupunctură.

Medicina tradiţională chineză mentionează existenţa a 365 de puncte.

Acupunctura este o tehnică medicală chineză tradițională de deblocare a Qi-ului (Ch’i) prin inserția de ace in puncte specifice de pe corp, in scopul de a echilibra principiile energetice Yin si Yang. Qi-ul este energia vitală care susține toate corpurile vii si le insuflețeste. Este ceea ce crestinii ințeleg prin Duhul Sfant. Aceasta energie vitala curge prin corp urmand 12 căi principale și alte căi secundare numite meridiane. Când Yin si Yang sunt in armonie, Qi-ul curge liber prin corp, iar omul este sănătos. Când este insă bolnav, există un blocaj pe unul sau mai multe dintre aceste meridiane. Medicul acupuncturist eliberează acest blocaj prin stimularea punctelor specifice, fapt ce va conduce la re-echilibrarea energiilor si deci la vindecare si recăpătarea sănătații. Sunt cazuri in care acupunctura este suficientă; dar sunt si cazuri in care e necesară o colaborare intre tipurile de tratament, pentru o si mai mare eficientă. Spre exemplu, pe langă acupunctură, pacientul poate consuma in plus pentru tipul său specific de afecțiune ceai din plante, sau pilule pe bază de plante sau un anumit tratament medicamentos.

Cu ajutorul acupuncturii se pot ameliora si vindeca foarte multe afecțiuni, de orice natură. Iată câteva dintre acestea:

  • Afecțiuni circulatorii: hipo- si hipertensiune, arterioscleroză, gută, varice ale gambelor, tromboflebită, sindromul mâinilor si picioarelor reci, dureri de picioare etc.
  • Afecțiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipație, hemoroizi, balonări etc.
  • Afecțiuni hepato-biliare: litiază biliară, hipercolesterolemie, steatoză hepatică, bilă lenesă etc.
  • Afecțiuni ale coloanei vertebrale si sistemului osos: discopatie lombară, spondiloze, hernie de disc, cifoze, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza etc.
  • Tulburari endocrine: de tiroidă, paratiroide, suprarenale, deficiențe de crestere la copii, reglarea ciclului, tulburări de menopauză, osteoporoză (stoparea degradarii masei osoase), disfuncții sexuale (impotența, frigiditate etc.), tulburări de metabolism, obezitate, diabet etc.
  • Afecțiuni renale: litiaze, prostatite, enurezis nocturn, edeme (picioare umflate) etc.
  • Afecțiuni ORL: bronsite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm etc.
  • Afecțiuni musculare: crampe, intinderi musculare, luxații, entorse, dureri de spate, inflamații ale tendoanelor etc.
  • Afecțiuni ale sistemului nervos: stres, migrene, neuropatii, amețeli, insomnii, oboseală cronică, depresii, anxietate, atacuri de panică etc