Ce reprezintă alergia?

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Departamentul de Alergologie și Imunologie din centrul Medical ,,LACTEIA” unde activează D-na Doctor în științe medicale Procopișin Larisa și alergolog-pediatru D-na Guștiuc Olga oferă posibilitatea diagnosticării și tratării multiplelor forme de alergie cu care se confruntă pacienții.

Incidența bolilor alergice este în continuă creștere, cauzele fiind multiple. Această specialitate, în plină expansiune explică mecanismele extrem de complexe prin care bolile alergice se declansează. Alergia reprezintă o reacție de hipersensibilitate dobândită a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substanțe alergene care în mod normal sunt inofensive (păr, praf, polen, ciocolată, pește, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumită bacterie. Pot fi intâlnite reacții ale organismului dintre cele mai neașteptate, dar cele mai frecvente reacții alergice se produc la nivelul pielii al mucoaselor și al cailor respiratorii.

Alergiile la copii reprezintă o problemă tot mai des intâlnită cauzată de slăbirea sistemului imunitar. Deși simptomele lor trec adesea neobservate sau sunt greșit diagnosticate, alergiile devin uneori un pericol grav pentru sănătate. Să aflăm împreună care sunt cele mai frecvente alergii la copii, cum se manifestă și ce metode de tratament sunt utilizate. În cazul persoanelor alergice, sistemul lor imunitar consideră acea substanță (alergen) drept un invadator și reacționează inadecvat, conducând la simptome care pot fi de la deranjante la dăunătoare. Explicația științifică a acestui proces este următoarea: sistemul imunitar produce anticorpi denumiți imunoglobuline E (IgE) care pot determina celulele mastocitare și bazofile (celule alergene din corp) să elibereze chimicale, inclusiv histamina în fluxul sanguin pentru a se apăra de alergenul „intruziv”. De fapt aceste chimicale cauzează reacțiile alergice efective.

Această reacție poate fi declanșată de substanța activă conținută de medicament sau chiar de excipienți.
Intensitatea acestei reacții poate fi variabilă: doar la nivel tegumentar sub forma unei erupții sau insoțită de manifestări respiratorii, digestive pana la soc anafilactic – o cascadă de reacții potențial amenințatoare de viață și care este considerată o urgența medicală necesitând tratament specific și rapid.

Care sunt cauzele care generează alergii?

Cele mai frecvente cauze care provoacă alergiile la copii sunt: polenul (conduce la apariția rinitei alergice sezoniere), sporii de mucegai, părul de pisică sau de câine, gândacii de bucătărie, acarienii (care se adapostesc în mochete, saltele, perne, covoare), alimentele (ouă, ciocolată, unele prăjituri, pește, drojdie, proteinele din laptele de vacă sau de soia, țelina, arahidele, căpșunile, fructele de pădure, portocală, mărul, kiwi, nucile, rosiile),  înțepături de insecte (albine, viespi sau paianjeni), medicamente (pe primul loc se situează penicilinele, urmate apoi de cefalosporine), analgezicele, antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen) anestezicele (mai ales cele cu administrare intravenoasă, dar atentie și la cele folosite sub formă de sprăy de către medicul stomatolog), preparatele de insulină, produsele hematologice (transfuzii de sânge, plasma, masa eritrocitară, masăatrombocitară) substanțe de contrast necesare pentru diferite examinări paraclinice (tomografie computerizată, rezonanța magnetică), iodul (atenție la soluțiile antiseptice de tip betadina) serurile folosite pentru diferite vaccinări (vaccinul antitetanic, vaccinul impotriva tusei convulsive, și pneumoniei pneumococice, produsele cosmetice și detergenți (cu conținut de clor, soda caustică sau fosfați) folosite pentru igiena copilului sau a casei, diverse substanțe iritante etc.

Un tip special de alergie, care apare mai ales la sugari (2-3%), este provocat de lapte. Aceasta dispare, de cele mai multe ori, până la vârsta de 4-5 ani și este cauzată, în principal, de laptele de vacă, capră sau oaie si, foarte rar, de cel de mamă. Alergia este provocată de proteina din lapte și conduce la deranjament stomacal, manifestat prin: scaune moi, colici urticărie,  agitație și iritabilitate a copilului.

Care sunt simptomele care apar?

Cele mai frecvente reacții alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor și al căilor respiratorii. Ele se manifestă sub formă de rinite, urticărie, eczeme endogene, astm bronșic sau chiar edem și pot fi acute sau cronice, de intensitate mare sau atenuate. Un prim contact cu alergenul poate declanșa o reacție acută cu dificultatea de a respira, spasme bronșice, tuse, tumefiere locală la locul mușcăturii sau înțepăturii, urticărie cu mâncărimi puternice, învinețire a pielii, crampe stomacale, greață, vomă, dureri de cap, modificări ale pulsului etc.
Din fericire, acestea sunt mult mai rare, dar întotdeauna ele trebuie tratate imediat de către medic în spital, deoarece pun în pericol viața copilului. Mai frecvent se intâlnește doar o reacție ușoară cu urticărie, lăcrimarea ochilor, răgușeală,  deranjamente stomacale și eventual inflamarea zonei locale, în cazul înțepăturilor de insecte sau al mușcăturilor de animale.

Manifestările clinice și rapiditatea instalării simptomelor depind de:
• Modul de administrare a medicamentului (intravenos, intramuscular, oral, topic sau local)
• Tipul medicamentului, doza și ritmul de administrare
• Prezența factorilor favorizanți – antecedente personale sau familiale de alergii medicamentoase, teren atopic, status imunitar deficitar ( deficite imune congenitale sau dobândite, boli anergizante), coexistența unor boli asociate: cardiace, respiratorii, digestive.

In cazul alergiilor alimentare acestea apar mai frecvent la copii decât la adulti datorită imaturitații sistemului imun și aparatului digestiv. Majoritatea reacțiilor alergice apar după consumul de ouă, lapte grâu, soia (intâlnite frecvent la copii și care se pot vindeca după vârsta de 3-5 ani) arahide, pește crustacee ( mai frecvent intâlnite la adolescenți).

Alergiile conduc și la inflamații la nivelul urechii, prin acumularea de lichid, ceea ce poate cauza infecții numeroase și chiar la scăderea auzului. Dacă acest lucru se întâmplă când copilul învață să vorbească, pot aparea probleme în pronunție, dar și senzație de mâncărime, pocnit și plenitudine la nivelul urechii.
Manifestările clinice sunt mai frecvent cutanate, dar pot aparea și simptome respiratorii, digestive mergând chiar până la șoc anafilactic.”

Ce facem daca suspectam o alergie la copii?

Contactați medicul și informați-l despre simptome, dar rețineți că nu trebuie să impuneți copilului o dietă restrictivă. Nu trebuie sa facem o confuzie între alergie și intoleranță.  În cazul în care se suspectează o alergie, există fie teste cutanate prin care un extract din alergen este aplicat direct pe pielea brațului, apariția unei înroșiri sau a unei umflături în decurs de 15 minute reprezentând existența alergiei, fie teste de sange (IgE -Imunoglobulinele E se găsesc în principal în secrețiile mucoase de la nivelul tractului gastrointestinal și respirator, în ser fiind prezente în concentrații foarte mici) prin care este evidențiat nivelul de anticorpi pe care îi secretă organismul.

Ce tratament este indicat in alergii?

Alergiile acute, cum este șocul anafilactic, sunt tratate de urgență în spital unde, după încetarea crizei, se prescriu medicamente antihistaminice pentru a reduce mâncărimile și de tip cortizonic pentru reducerea inflamației. În cazul alergiilor ușoare, alături de tratamentul prescris de medicul specialist este suficientă doar o alimentație de protecție hepatică, evitarea emoțiilor și a eforturilor intense.

Tratamentul medicamentos indicat de medicii alergologi include antihistaminice orale sau locale, care atenuează simptomele, tratament cortizonic,  imunoterapie etc. Desensibilizarea se poate face în anumite condiții, în functie de alergen, de starea sau de vârsta copilului.
Fitoterapia este un redutabil aliat la copiii mai mari prin infuziile de: trei-frati-patati, coada-soricelului, urzica, flori de levantica, muguri de coacaze negre. Se va testa toleranta la fiecare planta si doar apoi se pot face asocieri de plante medicinale, doar cu consultul specialistului.

Poate fi utilizat si cărbunele medicinal pentru ca are proprietati antitoxice, antispastice, absorbante, calmante și cicatrizante, putând fi folosit ca atare sau sub forma de comprimate.
Aromoterapia indica utilizarea uleiului esențial de mentă, diluat în apa, care se aplică local (se umezește usor zona externă afectată).

Alergiile la copii reprezintă o problemă tot mai des întâlnită cauzată de slabirea sistemului imunitar. Deși simptomele lor trec adesea neobservate sau sunt greșit diagnosticate, alergiile devin uneori un pericol grav pentru sănătate. Să aflăm împreună care sunt cele mai frecvente alergii la copii, cum se manifestă și ce metode de tratament sunt utilizate.

În cazul alergiilor alimentare, trebuie excluse din alimentație produsele care cauzează reacțiile alergice. În ce privește alergiile sezoniere sau pe cele la praf, trebuie de asemenea să evitați perioadele în care acestea sunt exacerbate, respectiv să mențineți o igienă riguroasă în casă. În cazul în care este vorba de alergie la animale, este bine să limitați contactul cu acestea, precum și cu fumul de țigară, contactul cu mucegai, chimicale, aer umed. Există dispozitive de curățare a aerului din cameră (cu filtre HEPA), precum și aspiratoare speciale pentru curățenie. Se recomandă să limitați și utilizarea covoarelor și/sau a draperiilor, dar și a animalelor de pluș (care pot atrage praful) sau a cărților și să ștergeți des praful (când copilul nu este în camera).

Congestia nazală se poate croniciza în cazul copiilor cu alergii, provocând o respirație pe gură (în special in timpul somnului). Acest aspect afectează calitatea odihnei și dacă este netratata, o alergie poate afecta chiar modul de creștere a dinților și a oaselor feței. Trebuie însă luată în considerare în special cauza, nu doar efectul, prin urmare picăturile nazale cu efect decongestionant vor avea doar un efect temporar.

Și in cazul afectării urechii tratamentul trebuie să vizeze cauza. De multe ori, medicii prescriu pentru ameliorarea simptomelor picături sau siropuri cu rol antihistaminic (scad nivelul de histamine din corp), de tip Claritine, Peritol, Aerius, Ketof, Zyrtec, Xyzal și creme pentru urticării de tip Fenistil, Triderm sau Advantan însă trebuie să rețineti faptul că unele din ele (picăturile) pot avea reacții nedorite, precum o stare de oboseală sau de agitație, un apetit crescut (ce conduce la o falsă creștere în greutate), irascibilitate, chiar probleme cu somnul (coșmaruri) și din acest motiv este bine să respectați dozajul adecvat vârstei, iar altele (cremele) sunt de tip corticosterioizi și nu sunt recomandate copiilor pe termen lung. In plus, sunt disponibile și variante de vaccinuri antialergice, care reprezintă de fapt o intervenție pe lungă durată(și destul de costisitoare) menite să ajute sistemul imunitar să reacționeze la diverși alergeni. În cazurile severe de alergii, este necesar să aveți la îndemână fiole de adrenalină/epinefrină injectabile (efectul este mult mai rapid in acest mod) pentru a interveni la timp in cazul de șoc anafilactic.

Exista o profilaxie eficienta in cazul alergiilor?

Mai importantă este prevenirea alergiilor, care se face, în primul rând, cunoscând substanța la care este alergic micuțul și evitând, pe cât este posibil, contactul cu aceasta. Este important pentru cei sensibili să evite zonele cu polen în exces din copaci (teiul) sau de la ierburi (patlagina si macrisul). Esentiala este si echilibrarea  sistemului imunitar, incă din momentul nașterii și menținerea lui astfel toată viața, prin alegerea unei alimentații cu multe fructe (cătina, coacăze, afine), legume proaspete, semințe și cereale.
Vom consuma alimente bogate in vitaminele C, A, E, în bioflavonoide ce controlează producerea de histamină, substanța răspunzătoare de prurit și inflamație, flavonoizi ca antioxidanți naturali, carotenoizi, zinc, seleniu, dar si calciu. Se va trata eficient alergia de la primul simptom, pentru a se preveni agravarea sau cronicizarea bolii. Aerisirea și aspirarea camerei previn prezența acarienilor care, prin proteinele conținute, pot fi o sursă de întreținere nu doar a fenomenelor alergice, dar și a astmului, a rinitelor sau a eczemelor endogene pentru că se dezvoltă foarte bine la caldură și umiditate, în locuri fără curenți de aer.
Nu în ultimul rând, este bine ca adolescenții cu o sensibilitate crescută la alergeni sau părinții ai caror copii sunt alergici să poarte întotdeauna, în trusa de urgență sau la îndemână, medicamentele indicate de medicul specialist pentru situațiile de criză.

Director medical        E. Batrînac

str. Vlaicu Pârcălab, 2                            str. Cuza-Vodă, 6

Tel recepție 022 784 784                         Tel recepție 022 573 650 

(+373) 060206650                                   (+373) 068177449

Categorii: Noutăți