Copiii merită totul. Noi le oferim siguranţă !

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Din data de 1 octombrie, d-na dr. conferențiar universitar Dacina Maia, medic pediatru, a început colaborarea cu Centrul Medical ,,LACTEIA”. Doamna dr. Dacina Maia deține o supraspecializare în pediatrie și este doctor în medicină.

Infecțiile acute de căi respiratorii superioare la copil

În mod clasic infecțiile respiratorii se împart în superioare (cele care afectează mucoasa nazală, faringele sau/și laringele) și inferioare (dacă afectează traheea, bronșiile sau/și alveolele), fiecare putîndu-se complica. Există sindroame respiratorii virale sau bacteriene.

  1. Sindroame respiratorii virale
    • Rinofaringita acută
    • Laringita acută
    • Traheobronșita acută

     

  2. Sindroame respiratorii virale sau bacteriene
  • Faringita acută (15-30% sunt de cauza streptococică)
  • Otita medie
  • Sinuzita
  • Pneumonia

Diagnosticul IACRS este în general clinic, doar în cazurile cînd se suspectează etiologia streptococică a faringitei, examinările de laborator avînd un rol important. Sub 3 ani etiologia streptococică este excepțională, (sub 3 ani nu se întalnesc complicațiile poststreptococice tardive de tipul reumatismului articular acut și glomerulonefritei acute poststreptococice). Deci, greu de justificat examinarea microbiologică a secreției faringiene. la toți copiii sub 3 ani cu faringita acută, mai ales dacă prezintă semne sugestive pentru infecție virală (rinoree, disfonie, tuse).

Laringitele acute sunt de etiologie virală, manifestarea caracteristică este disfonia și tusea lătrătoare. Evoluția bolii este benignă, iar terapia se bazează pe un aport suplimentar de lichide, atmosfera umedă, repaus vocal. Etiologia fiind virală nu este necesară antibioticoterapia. Deci simptomele IACRS (de ex., rinoreea, tusea) durează mai mult de 7 zile. Este important de cunoscut aceste lucruri de către medici, deoarece informarea corectă a părinților despre evoluția IACRS poate evita consultațiile repetate pentru același episod de boală.

Spre deosebire de rinoree și tuse, febra durează în general 2-4 zile. Totuși, în infecțiile cu virusuri gripale durata febrei este de 5-6 zile.

Febra este frecvent întîlnită în IACRS. În primul rînd trebuie precizat că temperatura normală a organismului variază între 36ºC si 38ºC, măsurată în axilă valoarea este cu aproximativ 0,5ºC mai mică. Un sugar sau copil mic ținut intr-un mediu prea cald sau prea gros îmbrăcat poate prezenta valori termice peste 38ºC în special seara. La fel, temperatura poate crește peste 38ºC după efort fizic (agitație). În general, febra nu ar trebui tratată pană la valori de 39ºC, ea avînd efecte benefice asupra apărării antiinfectioase. Terapia febrei constă în aport suplimentar de lichide, îmbrăcăminte cît mai sumară, evitarea mediului cald, medicație antipiretică, aplicare de comprese reci.

Antibioticele nu scurtează evoluția bolii și nici nu scad intensitatea simptomelor, în schimb prezintă efecte adverse, induc rezistența bacteriană și cresc costurile îngrijirii medicale. De multe ori antibioticele se prescriu pentru sastifacerea așteptărilor părinților, dar s-a arătat că pacienții sau părinții care au primit informații despre boală, cu scopul de ai liniști, au fost mai satisfăcuți de serviciile medicale comparativ cu cei care au primit antibioticoterapie în absenta explicațiilor.

În concluzie putem afirma că marea majoritate a IACRS sunt virale și în consecință antibioticoterapia nu este necesară. De reținut că unele manifestări din IACRS durează în general peste 7 zile, explicarea acestui lucru părinților putînd evita consulturile repetate pentru aceeași boală.

Pentru a afla mai multe detalii despre sănătatea copilului tău, vă rugam să apelați pentru o consultație la medicul pediatru la numărul de telefon: 022 784 784 sau 060206650, sau programați-vă on-line

Categorii: Noutăți