Diagnosticarea și tratamentul maladiilor urologice

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Ne face plăcere să vă informăm că începînd cu 01 octombrie 2015 în Centrul Medical Lacteia alături de medicul urolog Vasile Botnaru va activa și D-ul Bobu Victor, medic cu categorie superioară.

În cadrul centrului nostru puteți trata următoarele boli urologice :

Cistita este o infecție bacteriană care afectează o parte a tractului urinar. Cînd afectează tractul urinar inferior, aceasta este cunoscută drept cistită simplă (infecție a vezicii urinare), iar când afectează tractul urinar superior, este cunoscută sub denumirea de pielonefrită (infecție a rinichilor). Simptomele infecției tractului urinar inferior includ durere la urinare și urinări dese, sau nevoia imperioasă de a urina (sau ambele), în timp ce cele ale pielonefritei includ febră și durere în flanc, pe lângă simptomele infecției tractului urinar inferior.

Pentru a depista aceste infecții este necesară efectuarea :

-Examenul general și sedimentar al urinii;

-Investigații bacteriologice a urinei cu antibioticograma;

-Hemograma

Urolitiaza reprezintă o stare patologică, care se caracterizează prin prezenţa de calculi (calculi, pietre) în diferite compartimente ale sistemului urinar (rinichi, uretere, vezica urinară, uretră), clinic manifestată prin dureri colicative (ex. colica renală), dereglările micţiunii, hematurie, eliminare de săruri (mai rar a calculilor sau a fragmentelor lor). Prevalenţa urolitiazei pe plan global este circa 10% din populaţie. Riscul de formare a calculului este maxim în perioada 20-50 de ani. Raportul bărbaţi : femei este 3:1. Formarea calculilor se petrece prin sedimentarea sărurilor urinare.

Factorii de risc cuprind:

  • patologiile ereditare şi antecedentele familiale,
  • stază urinară,
  • medicamentele litogene, un şir de maladii asociate,
  • hidratare insuficientă, consumul insuficient de fructe şi legume, consumul excesiv de proteine, în special de origine animală.

Există diferite tipuri de urolitiază, fiecare are suplimentar nişte factori de risc specifici.

Ecografia (USG) rinichilor și a căilor urinare are o valoare orientativă în depistarea acesteia.

Prostatita este o infecţie genito-urinară frecventă care afectează bărbaţii de toate vîrstele, cu o frecvenţă deosebită la adulţii tineri.

Prostatita acută este o infecţie acută a parenchimului prostatic, prezentând un sindrom infecţios cu instalare bruscă (febră de 40 de grade, frisoane) şi tulburări micţionale (arsuri la micţiune,micţiuni dese şi puţin abundente) si chiar retenţie de urină. Investigația bolnavului de prostatită începe cu examenul fizic general .Tipul prostatitei nu poate fi determinat numai din simptome. Sunt necesare analize de laborator.

Adenomul de prostată este o afecțiune frecventă a sexului masculin. Această afecțiune poate prezenta manifestări clinice evidente, specifice sau poate evolua multă vreme asimtomatic.

Diagnosticul de adenom de prostată, se stabilește în baza unor semne clinice, care aduc de cele mai multe ori pacientul la medic, a tuseului rectal și a unor analize de laborator –antigenul specific prostatic(PSA), în anumite situații fracțiunea sa liberă, free-PSA, examenul sumar de urină (pentru o posibila infecție urinară supraadăugată).

Adresați-vă la timp la medic dacă suferiți de una din maladiile descrise mai sus și veți primi tratamentul necesar.

Categorii: Noutăți