Medic nou!
Ne face placere să vă informăm că, începînd din luna mai 2017, domnul Dr. Igor Nastas, Conferențiar Universitar Catedra Psihiatrie, Narcologie și Psihologie medicală USMF ,,Nicolae Testemițanu”, doctor în științe medicale se alătură echipei medicale din Centrul Medical ,,Lacteia”.
Dl. Dr. Igor Nastas oferă consultații în domeniul psihiatriei, narcologiei și psihologiei medicale.
Dependenţa de alcool, droguri, jocuri de noroc
Elementul esențial al dependenței de orice substanța il constiutie un grup de simptome cognitive, comportamentale și fiziologice indicând că individul continuă uzul substanței în ciuda apariției unor probleme importante în legatură cu substanța. Dependența fiziologică de alcool este indicată de prezența simptomelor de toleranță sau abstinență. Abstinența de alcool se caracterizează prin dezvoltarea de simptome de abstinență în decurs de 12 ore sau mai mult după reducerea aportului urmând unei ingestii prelungite și excesive de alcool. Toleranța este definită ca necesitatea de cantități tot mai mari de substanță pentru a ajunge la efectul dorit. Consumul de alcool poate cauza în timp dependența psihică si dependența fizică.
Semne ale dependenței psihice:
– stările de indispoziție (frustrare, anxietate, stări depresive) sunt înlăturate prin consum;
– anticiparea consumului, planificarea consumului și a ocaziilor de a consuma;
– evocarea cu plăcere a momentelor de consum, memoria momentelor plăcute;
– în fața unor situații limită sau a unor momente cu mare presiune emoțională (deces, boală, divorț, pierdere, câștig, euforie) dependentul se gândește automat la consumul de alcool.
Semne ale dependenței fizice:
– în lipsa consumului apare tremuratul matinal al mâinilor și palmelor;
– dificultăți de coordonare a mișcărilor, probleme de echilibru și de mers;
– transpirație, stare de greață și/sau vărsături;
– durere de cap, tensiune, probleme cardiace;
– tulburări de somn;
Toate acestea dispar sau se ameliorează imediat ce persoana consumă bautura alcoolică.
Persoana nu mai este liberă, este controlată de substantă!
Indiferent dacă este sub formă de bere, vin sau lichior, băuturile alcoolice sunt substanțe chimice care afectează activitatea mentală, emoțională si comportamentală. Rețineți că alcoolul este un drog puternic!!!
Efectele consumului de alcool
Efecte neplăcute, periculoase atât pentru persoană cât și pentru ceilalți sunt accidentările, inclusiv accidentele de mașină, violența și agresivitatea, raporturi sexuale neprotejate. Sub influența consumului de alcool poți interpreta greșit o remarcă sau un gest, ceea ce poate duce la comportamente agresive și violență.
Cele mai frecvente complicații somatice determinate de consumul de alcool sunt: gastritele toxice, ulcerele, pancreatita, diabetul zaharat, hepatita cronică, ciroza hepatică, polinevrita periferică, convulsiile, accidentele vasculare cerebrale si miocardice.
Abuzul de alcool, consumul matinal „pe stomacul gol”, duce la malnutriție. Organismul este lipsit de proteine, substanțe minerale și vitamine și duce la reducerea progresivă a capacității intestinului subțire de a reasorbi substanțe importante ca: vitamina B1, acidul folic, iar mai tarziu sodiu și apa. Pierderea calciului, a fosfaților și a vitaminei D ca urmare a consumului de alcool, duce la pierderea masei osoase și la creșterea pericolului de fracturare. Consumul permanent de alcool crește de zece ori mai mult riscul de imbolnavire de cancer esofagian.
Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului, „fură” 80% din oxigenul necesar funcționării acestui organ.Celulele cardiace și cele nervoase, au cel mai ridicat consum de oxigen și suferă cel mai mult sub influența alcoolului. De patru ori mai mulți alcoolici mor din cauza tulburărilor cardiace decât de ciroză.
Consumul permanent de alcool duce la reducerea performanțelor creierului, vizibile în scăderea funcției memoriei, a capacității de gândire, de ințelegere, pierderea simțului critic și a discernământului. Iar consumul abuziv poate provoca în timp leziuni organice la nivelul sistemului nervos central ce pot provoca până la convulsii, delirium tremens sau la demență. Dependentul de alcool manifestă o răceală emoțională, o alterare treptată a sentimentelor, indispoziții frecvente și schimbări bruște a opiniilor.
Mai pot să apară:
– neliniște interioară, iritabilitate;
– tulburări de somn, coșmaruri;
– depresie, frică, complexe de inferioritate ascunse uneori în spatele unei fațade de grandomanie;
– lipsa de voință, promite dar nu-și ține promisiunea;
– izolarea și reducerea sferelor de interes;
– lipsa igienei corporale, decădere fizică și psihică;
– reacții slabe la stimuli durerosi;
– capacitate de discernământ slabă, atenție și memorie alterate.
Consumul de alcool determină dependenţă psihică şi fizică.
Consumul de alcool poate cauza în timp dependenţă psihică şi dependenţă fizică.
Semne ale dependenţei psihice:
- stările de indispoziţie (frustrare, anxietate, stări depresive) sunt înlaturate prin consum;
- anticiparea consumului, planificarea consumului şi a ocaziilor de a consuma;
- evocarea cu plăcere a momentelor de consum;
- în situaţii limită cu mare presiune emoţională (deces, boală, divorţ, pierdere, câştiguri foarte mari, stări euforice) persoana dependentă se gândeşte la consumul de alcool.
Semne ale dependenţei fizice:
- după 24-36 de ore de la întreruperea consumului apare tremuratul matinal al mâinilor şi al picioarelor;
- dificultăţi de coordonare a mişcărilor, probleme de echilibru şi mers;
- transpiraţie, stare de greaţă şi/sau vărsături;
- durere de cap, tensiune, probleme cardiace;
- tulburări de somn;
- alte semne specifice sevrajului alcoolic.
Terapia alcoolismului
Abstinența (renunțarea totală la consumul de alcool) este singura soluție pentru ieșirea din dependență.
Dependenţa de alcool, droguri, jocuri de noroc se poate trata prin:
- consiliere psihologică sau psihoterapie;
- asistență medicală – cura de dezalcoolizare;
- tratament post-cură prin internarea intr-un centru de recuperare;
- participarea regulată la grupuri de sprijin pentru dependenții de alcool droguri, jocuri de noroc.
Psihoterapia (consilierea psihologică) poate fi primul pas în tratamentul alcoolismului și constă într-o discuție confidențială între bolnav și terapeut. În cadrul ședinței de consiliere se poate discuta despre problema dependenței, posibilele cauze ale acesteia, evoluția ei și mai ales despre modalitățile de tratament ale dependenței. Consilierea psihologică ajută persoana să înțeleagă mai bine cauzele, aspectele fizice și psihice ale dependenței, să dobândească încredere și motivație puternică pentru a parcurge un program de tratament cu scopul de a renunța la consumul de alcool, droguri, jocuri de noroc și pentru a menține abstinența.
Consilierea psihologică în cazul dependenţei de alcool, droguri, jocuri de noroc:
- oferă persoanelor consiliate informaţii utile despre dependenţă şi îndrumare către forme de tratament specializat;
- ajută la conştientizarea şi acceptarea diverselor aspecte de viaţă afectate de dependenţă (sănătate, familie, planul profesional, etc.);
- ajută persoana să aleagă o formă de tratament pentru dependenţa sa;
- ajută persoana consiliată să dezvolte motivaţie pentru începerea şi menţinerea unei forme de tratament împotriva dependenţei;
- ajută persoana consiliată să menţină un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.
Dezalcoolizarea este necesară persoanelor care se află în faza critică sau în faza cronică a dependenței de alcool. De obicei dezalcoolizarea se realizează în secțiile de dezalcoolizare ale spitalelor de psihiatrie și durează aproximativ 14-17 zile. În această perioadă pacientului i se administrează o medicație pentru tratamentul sevrajului, reechilibrarea funcțiilor respiratorie și cardiacă, corectarea hipoglicemiei, tratamentul complicațiilor sau al bolilor asociate.
După perioada de spitalizare se recomandă continuarea tratamentului prin consiliere psihologică și/sau internare in centre de tratament, pentru tratamentul dependenței psihice.
Consilierea familiei în dependenţa de alcool, droguri sau jocuri de noroc:
Este o discuţie confidenţială între membrii familiei şi un consilier specializat în tratamentul dependenţei de alcool, droguri sau jocuri de noroc . Se discuta în mod special despre istoricul şi comportamentul asociat dependenţei, dar mai ales despre modalităţile de tratament ale dependenţei.
Se discută despre cum poate proceda familia pentru a ajuta o persoană dependentă să accepte tratament pentru dependenţa sa.
Uneori şi membrii familiei ar fi bine să facă anumite schimbări în atitudinea şi comportamentul faţă de persoana dependentă pentru ca aceasta să urmeze mai repede un tratament sau pentru a menţine mai uşor abstinenţa, după parcurgerea unui tratament.