Nu lăsa pe mîine ce poți preveni acum! Vino la control
Colposcopia este o metodă de inspecție a colului uterin cu ajutorul unui aparat numit colposcop. Inspecția colposcopică poate fi extinsă asupra vulvei si vaginului, care pot prezenta procese patologice izolate sau asociate celor cervicale. Examinarea colposcopică nu necesită anestezie și nu este mai dureroasă decât un consult ginecologic obișnuit.
Cum se face colposcopia?
În timpul inspecției se poate observa aspectul secreției vaginale și de asemenea se pot recolta frotiuri citologice, așa numitul examen Babeș-Papanicolau. Se apreciază forma și dimensiunile colului, prezența rupturilor de etiologie obstetricală (survenite după naștere), precum și a zonelor roșii sau albe de pe suprafața colului. După examenul colului, pe măsura retragerii speculului, se examinează și vaginul.
Cînd se face colposcopia?
Momentul optim la femeia cu cicluri menstruale regulate este perioada zilelor 11-13 a ciclului menstrual. Se vor evita zilele 4 sau 5 cînd grosimea epiteliului este redusă și leziunile mai puțin vizibile. În perioada preovulatorie, adică exact zilele 11-13, mucusul cervical este limpede, joacă rol de mediu de refracție, orificiul cervical extern este întredeschis și permite expunerea zonei unde epiteliul pavimentos se transformă în epiteliu cilindric, zonă cu cel mai mare risc de transformare.
Avantajele colposcopiei
- Este complet neinvazivă.
- Recunoaște unele aspecte benigne ale colului, denumite global cervicite, evitînd astfel biopsii inutile.
- Stabilește localizarea și extensia ariilor de transformare atipice (potențial maligne, canceroase).
- Permite recoltarea de celule sau prelevarea de biopsii exact din zona cu eventuale probleme.
- Poate explora și pereții vaginali cu eventualele lor leziuni asociate patologiei colului uterin.
- Urmărește eficient procesul de cicatrizare consecutiv unor măsuri terapeutice ca distrucția tisulară prin electrocoagulare, conizație amputație de col.
- Permite depistarea recidivelor postoperatorii ale cancerelor de col la nivelul bontului vaginal. Pentru aceasta se fac coploscopii în primul an postoperator la interval de 2-3 luni iar mai tîrziu investigarea se spațiază la 6 luni și apoi anual.
- Urmărește efectele iradierii cancerelor de col uterin.
Rețineți
Este important ca efectuarea unei colposcopii în cadrul unui complex de investigații ginecologice să preceadă orice altă metodă care traumatizează colul.
Împreună cu examen citologic și histologic stă la baza diagnosticului precoce al cancerului de col uterin, permițînd o decizie terapeutică în timp util.