„Opreşte hepatita: Aceasta depinde de tine”
Pe 28 iulie 2015, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, inițiată de Alianța Mondială pentru Hepatită (AMH) în incinta CM Lacteia D-na Vlada-Tatiana Dumbravă, profesor universitar, doctor habilitat în medicină împreună cu D-na Iulianna Lupașco, doctor în medicină, conferențiar, şefa Laboratorului gastroenterologie din cadrul Universităţii de Medicină și cu Ludmila Casian – președintele Asociației de pacienți Hepavit, din Republica Moldova au organizat o acțiune de conștientizare și sensibilizare cu privire la prevalența hepatitei în țara noastră. La întrunire au participat și reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din R.Moldova și din Romania.Printre cei învitați au fost prezenți:
- Ionescu Gheorghe – președintele Asociației pacienților SANO-HEP, Romania
- Reprezentanții companiilor farmaceutice: Promedsc PRAHA, Roche, Vitapharm
- Tatiana Iovu – avocat al Asociației pacienților Hepavit.
- Lupașco Daniella – președintele Consiliului Coordonator al Asociației Hepavit.
- Igor Nastas – dr. med, cercet științific superior, Catedra psihiatrie, narcologie și psihologie Medicală al USMF
- Berezovscaia Elena – psiholog, cercet. științific
Acţiunile de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Hepatitei în anul 2015 s-au desfăşurat sub sloganul: „Opreşte hepatita: Aceasta depinde de tine”.
28 iulie este de fapt momentul în care întreaga comunitate globală are aceeași voce, trage un semnal de alarmă cu privire la prevalența hepatitei în lume. Scopul acestei acțiuni, desfășurată cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei a fost acela de a atenționa asupra problematicii pe care o au pacienții cu hepatită, de a atenționa asupra faptului că ne confruntăm cu o afecțiune pe care o poate avea fiecare dintre noi, fără a avea simptome. Pentru a cunoaște aceste lucruri trebuie ca fiecare dintre noi să se testeze, să se vaccineze și dacă are hepatită trebuie să știe că poate fi ajutat. Hepatita C este o boală tratabilă, vindecabilă. Hepatita B poate fi monitorizată corespunzător, este o boală care poate fi ameliorată, totul depinde de noi”
Data de 28 iulie care a fost aleasă pentru marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei este ziua de naștere a profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iul. 1925 — 5 apr. 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.