Ozonoterapie

Prospetimea aerului montan da energie si buna dispozitie. Efectul se datoreaza ozonului, gaz cu miros specific pe care-l putem simti mai ales in zilele de vara, dupa o ploaie cu descarcari electrice. Ozonul este gazul care intretine viata pe pamint, stratul de ozon constituind un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. Folosit in anumite concentratii, ozonul protejeaza de actiunea unor factori nocivi care duc la imbatranire si aparitia unor boli. in combinatie cu oxigenul, acest gaz vital constituie baza unei terapii nemedicamentoase revolutionare, cu efecte dovedite in tratarea multor boli, dar si in cosmetica, in tratamentele „anti-age”.

Cabinetul de ozonoterapie din CMC „Lacteia”:

Dusmanul mircoorganismelor rele

Ozonoterapia porneste de la principiul ca, la originea oricarei afectiuni, se afla oxigenarea insuficienta la nivel celular, iar tratamentul bazat pe un amestec de oxigen si ozon poate repara din interior, reducand inflamatia. Acest tip de terapie duce la eliminarea toxinelor, usurand munca sistemului imunitar. Exista experti care spun ca ozonul chiar ia locul sistemului imunitar. Dr. Atkins, cunoscut pentru dieta Atkins, a tratat in propria clinica mai multi oameni cu cancer, folosind ozon, iar rezultatele au fost spectaculoase. Ozonul omoara celulele bolnave prin intermediul enzimelor. Toate celulele sanatoase au trei enzime care le protejeaza impotriva oxidarii. Fiecare celula este o masina de ars oxigenul. Celulele nesanatoase nu au aceste enzime protectoare, ceea ce le face sa fie lipsite de aparare in fata ozonului. De aceea, introducerea cantitatii optime de ozon la nivelul tumorii, o sufoca. Omoara virusurile, bacteriile, mucegaiurile, fungii, deoarece aceste organisme traiesc in medii cu oxigen putin. Ca dovada, mucegaiul caruia ii plac mediile neaerisite, dispare atunci cand incaperea este puternic oxigenata.

Utilajul pentru ozonoterapie din CMC „Lacteia”:

Atomul care lucreaza pentru sanatatea noastra

Terapia oxigen-ozon constituie o metoda naturala de vindecare ce exploateaza proprietatile celor doua gaze. Amestecul poate fi administrat atat local, cat si sistemic, in intreg organismul. Efectele sunt remarcabile: neutralizarea toxinelor acumulate de-a lungul timpului in interiorul corpului, reducerea inflamatiilor, reglarea pH-ului, activarea circulatiei sangelui. Terapia cu ozon se bazeaza pe instabilitatea acestui gaz. Atomul in plus care formeaza molecula de ozon (O3) se poate desprinde, combinandu-se cu alte molecule si oxidandu-le. Efectul antimicrobian, antifungic si antiviral se datoreza atat actiunii directe a ozonului cat si capacitatii sale de a forma cu acizii grasi nesaturati compusi foarte activi peroxizi, care actioneaza destructiv asupra microorganismelor. in concentratii foarte mici, este un gaz aproape incolor si inodor, dar in concentratii mai mari apare mirosul puternic de iarba verde, iar cand acesta depaseste 15%, are culoare verde deschis, devenind toxic pentru organismele vii si iritand caile respiratorii. in scop medicinal, se foloseste ozon cu o concentratie de 50 de ori mai mica decat cea toxica.

Folosit ca agent purificator si terapeutic

Reactiile adverse sunt aproape nule. Un studiu al Societatii Medicale Germane referitor la posibile complicatii si reactii secundare ale ozonoterapiei arata ca probabilitatea unei reactii secundare este de 0,000005% la o sedinta. Fiind o metoda sigura, ozonoterapia este folosita in practica multor ramuri medicale: dermatologie, medicina interna, nefrologie si dializa, neurologie, stomatologie, oncologie, reumatologie si ortopedie, angiologie si flebologie. Efectul antibactericid al ozonului il depaseste de doua ori pe cel al clorului, motiv pentru care Los Angeles-ul, de pilda, foloseste ozon pentru purificarea apei potabile. Majoritatea piscinelor din Europa folosesc ozon in loc de clor. Acest gaz este la fel de eficient si in cazurile rezistente la antibiotice, nu induce rezistenta si cel mai important lucru: nu actioneaza asupra florei saprofite (benefice) organismului. Administrarea amestecului de oxigen si ozon duce la cresterea cantitatii de oxigen in sange, sunt activate procesele metabolice in eritrocite prin cresterea 2,3 difosfogliceratului responsabil de eliberarea oxigenului in sange, creste plasticitatea si rezistenta membranei eritrocitare. Actiunea antioxidanta si detoxifianta a ozonului se manifesta prin capacitatea lui de a rupe mecanismele de formare a radicalilor liberi, stopeaza peroxidarea lipidelor si stimuleaza sistemele antiradicali. Se modifica reactia acido-bazica catre una mai alcalina, se elimina acidul lactic.

Metodele ozonoterapiei

Exista doua tipuri de metode de administrare a amestecului de oxigen-ozon. Autohemoterapia majora consta in prelevarea in pungi speciale a unei cantitati de sange (50-100-150 ml) din vena cubitala. Acesta este amestecat cu o cantitate egala de ozon de o anumita concentratie, dupa care este reperfuzata pacientului. Procedura este nedureroasa, nu prezinta niciun risc pentru pacient si dureaza circa o ora. Autohemoterapia majora este recomandata in afectiuni cu caracter mai grav (boli cardiovasculare, boli autoimune, afectiuni hepatice, in tratamentul anti age-ing). Autohemoterapia minora consta in prelevarea a 10-15 ml de sange venos care este amestecat cu o cantitae egala de ozon si este injectata imediat intramuscular. Procedura se foloseste in tratarea starilor de deficit imunitar secundar, stari gripale si alte infectii virale, afectiuni dermatologice (acnee). Insuflatiile rectale cu ozon au actiune locala (antiinflamatorie, regenerativa, antiseptica si de refacere a florei intestinale), cat si generala asupra organismului, deoarece ozonul se absoarbe foarte usor prin mucoasa intestinala.

Ozonoterapia locala poate fi realizata prin mai multe proceduri. Infiltratiile subcutanate se fac in afectiuni dermatologice, reumatologie, probleme de circulatie periferica, medicina estetica (celulita). Infiltratiile intramusculare si intraarticulare se aplica in tratamentul unor afectiuni reumatismale. Mai exista si metoda ozonopuncturii care consta in infiltratii cu ozon in punctele de acupunctura. O alta procedura terapeutica utilizeaza intern si extern apa si uleiul ozonificate pentru afectiuni dermatologice, stomatologice, dereglari ale aparatului digestiv. in scopuri medicinale, gazul folosit este precis dozat in aparate speciale. in general, ozonoterapia e recomandata atunci cand tratamentul obisnuit, de lunga durata, nu da rezultate. in cazul afectiunilor cardiovasculare, ozonoterapia are in primul rand rol preventiv in ceea ce priveste ateroscleroza, cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, arterita, afectiunile venelor. Amestecul de ozon si oxigen are capacitatea de a ameliora circulatia periferica capilara, are efect vasodilatator, restabileste functia de transport a oxigenului care ii revine sangelui, scade colesterolul si glicemia, reduce valorile presiunii arteriale.