Programe de screening oncologic din cadrul Centrului Medical „Lacteia”
Programele de screening oncologic din cadrul Centrului Medical Lacteia sunt focalizate pe screeningul cancerului mamar și cervical, afecțiunile neoplazice cele mai frecvente în cadrul populației feminine. Din luna octombrie în incinta centrului medical va activa medicul oncolog de categoria superioară, specializat în mamologie Dl. REPEHA ION.
Cancerul mamar
Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele care alcătuiesc sînii încep să crească anormal într-o maniera necontrolata.
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, deși cancerul pulmonar rămâne cauza principală de deces atît la femei cât și la bărbați. Aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar apare la bărbați adulți.
Cauza exactă a cancerului mamar este necunoscută. Hormonii feminini și vârsta înaintată joacă un rol în determinarea cancerului mamar. Cancerul mamar este o boală frecventă la femeile în vîrstă de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, în timp ce pentru femeile între 40 si 50 de ani este de 1 la 70.
Simptomele cancerului mamar includ:
– un nodul la nivelul sînului sau axilei apărut de curând;
– modificarea mărimii sau formei sînului;
– modificarea pielii de pe sîni, cum ar fi o cută sau o pată;
– scurgeri sau sîngerari la nivelul mamelonului care apar la strîngerea acestuia;
– modificări ale mamelonului, cum ar fi retracția sau inversia;
– cruste la nivelul mamelonului;
– modificări de culoare sau textură a pielii de pe sîn sau o culoare mai închisă in jurul mamelonului;
– un nodul la nivelul sînilor la bărbați.
Diagnostic precoce
În cazul în care se suspicionează un cancer mamar, testele ulterioare includ:
– mamografia;
ecografie mamară – este folosită pentru localizarea anomaliilor, incluzînd nodulii. Este adesea folosită pentru diferențierea nodulilor solizi de „nodulii” plini cu lichid (chiste);
-rezonanță magnetică nucleară(RMN)- a sînului este uneori folosită pentru localizarea anomaliilor, determinate de cancerul mamar.
– biopsia mamară– În cazul în care este depistat un nodul mamar, se extirpă o mică porțiune din el pentru a fi analizat microscopic ca să se determine prezenta celulelor canceroase.
Testele care pot fi făcute asupra celulelor canceroase includ:
– statusul receptorilor estrogenului si progesteronului –Estrogenul și progesteronul stimulează creșterea celulelor mamare normale si a unor celule canceroase mamare. Receptorii acestor hormoni pot regla creșterea celulelor canceroase
– statusul receptorilor HER-2 – HER-2/neu este o proteină care reglează creșterea unor anumitor tipuri de celule canceroase mamare;
– hemoleucograma, care oferă informații importante despre celulele sangvine;
-analize biochimice sangvine care măsoară nivelurile sangvine ale anumitor substanțe (cum ar fi transaminazele hepatice);
-radiografia toracică.
Cînd medicul suspectează un cancer mamar care a metastazat poate recomanda teste suplimentare care includ:
– computer tomografie care redă imagini detaliate ale organelor si structurilor din torace, abdomen si pelvis;
– scintigrafia osoasă pentru a depista metastazele osoase;
– computer tomografia sau RMN cerebral pentru depistarea metastazelor cerebrale.