Maladiile dermatologice în actualitate

Începând cu luna octombrie 2015 la echipa de medici din Centrul medical „LACTEIA” se alătură D-nul Mușet Gheorghe, doctor habilitat, profesor universitar.

În lume bolile dermatologice cunosc astăzi o răspîndire din ce în ce mai mare. Acest fapt este motivat de creşterea frecvenţei călătoriilor, de virulenţa agenţilor patogeni, de scăderea imunităţii grupurilor populaţionale cu risc, de lipsa igienei şi educaţiei sanitare.

Marea suprafaţă a pielii, dar şi caracteristica ei specială de organ, de legătură între organism şi mediul înconjurător o fac vulnerabilă în faţa factorilor de risc amintiţi. Pielea este astfel expusă unei duble posibile agresiuni patologice, atât din afară, cât şi din interior.

Tratamentul modern al acestor afecţiuni trebuie să fie bazat astăzi pe noile achiziţii şi cuceriri în domeniul ştiinţei medicale şi trebuie să ţină cont de conceptele fundamentale ale fiziopatologiei.

Biochimia şi imunologia ne ajută în studiul fenomenelor alergice, alături de industria farmaceutică, dar şi de psihosomatică, ce întregeşte posibilităţile de tratament eficient în dermatologie.

Dacă la începuturile acestei specialităţi medicale, predominau bolile de natură infecţioasă, piodermitele generate de stafilococ şi de streptococ, care se regăsesc şi astăzi, acum s-au adăugat bolile imunologice şi cancerul de piele.

A crescut şi incidenţa bolilor alergice, a urticariei cauzate de o alimentaţie nesănătoasă şi alterată, a eczemelor datorate condiţiilor precare de igienă la locul de muncă şi a lipsei de protecţie a muncii în manipularea diverselor substanţe sau materiale.

În cazul afecţiunilor cauzate de microbi şi paraziţi, un rol important în declanşarea lor îl are lipsa de igienă şi de educaţie sanitară. Pe lângă piodermite, incidenţa scabiei se menţine constantă în ultimii ani.

Sunt în creştere bolile imunologice şi cancerele de piele, unde contează foarte mult expunerea la radiaţiile solare între orele de risc maxim, 11-15. În cazul melanomului malign, expunerea excesivă în copilărie poate declanşa boala, iar în cazul carcinoamelor, riscul este dat de expuneri permanente a radiaţiilor solare.

Stilul de viaţă al pacientului şi alimentaţia sănătoasă sunt foarte importante în accelerarea procesului de vindecare în bolile dermatologice şi în reducerea posibilelor recidive. Evitarea factorilor stresanţi, ce pot declanşa anumite boli dermatologice, abandonarea consumului de alcool şi a fumatului sunt absolut esenţiale pacientului cu afecţiuni dermatologice, pentru că îi aduc o consolidare a stării generale de sănătate şi creşterea imunităţii organismului. Contează de asemenea să evităm consumul de dulciuri rafinate, de alimente grase şi bogat condimentate.

Concluzionînd, putem afirma că pacientul ce sesizează o modificare a formei, dimensiunii, culorii sau apariţia unei leziuni pigmentate într-un context anume, deci o leziune ce nu a existat înainte şi care apare pigmentată şi care creşte continuu, trebuie să-l alarmeze şi să-l trimită de urgenţă la medic. În această situaţie, excizia chirurgicală profilactică rămâne actul medical de bază în prevenirea melanomului malign.

Este bine ca pacienţii, atunci când sesizează apariţia unei boli dermatologice sau venerice, să se prezinte la medic. Să nu încerce să se trateze singuri, în cazul acestor afecţiuni sau la sfatul „binevoitorilor” ce nu sunt medici. De asemenea, în cazul cancerelor cutanate, speranţa că ele se vor rezolva de la sine este deşartă, iar o eventuală intervenţie medicală făcută tardiv poate fi inutilă, mai ales dacă deja au apărut diverse complicaţii majore.

baby_1 baby_2