Profită de ocazie și ai grijă de sănătatea ta!

Dr. Gavriluța Vasilii se alătură echipei medicale din Centrul medical ,,Lacteia”

Ne face plăcere să vă informăm că, începînd din luna noiembrie 2016, domnul doctor Gavriluța Vasilii, medic specialist ORL-pediatru, se alatura echipei medicale din Centrul medical unde activează următorii specialiști:
 Țenti Eudochia, 

– Chelea Andrei,

  – Cozari Elena, toți avînd categoria superioară   de calificare.                                 

Domnul doctor Gavriluța Vasilii ofera consultaţii ORL pentru copii si efectueaza investigatii de specialitate in  Centrul medical ,,Lacteia” dupa urmatorul program:

– Luni- Vineri: 16.00 — 20.00

– Sambata: 10.00 – 13.00
Pentru programari la consultatii si informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati: tel nr. 022-784 784 sau nr.  060206650 sau programări la info@lacteia.md

Amigdalita

Principalele cauze de amigdalite sunt cele virale și bacteriene. Bacteria cel mai des implicată în producerea amigdalitelor este streptococul beta-hemolitic grup A (SBHGA), care produce de asemenea și angina streptococică.
Alte cauze de amigdalite, rar intîlnite la persoanele cu un sistem imunitar sănătos, pot fi cele parazitare si fungice.Amigdalita este o infectie sau inflamație a amigdalelor palatine. Amigdalele sunt mase de tesut limfatic situate de o parte si de alta a gatului, deasupra si in spatele limbii, facand parte din sistemul imun al organismului.

 Factori de risc

Principalul factor de risc pentru amigdalite este contactul apropiat cu o persoană infectată. Picături contagioase ce contin agenți patogeni ajung în aer atunci cînd o persoana infectată respiră, tușește sau strănută; infecția apare prin inspirarea aerului ce conține aceste particule infectante. Obstrucția nazală determină apariția unei respirații de tip oral, fapt ce creste riscul de amigdalită.

Mod de transmitere

Amigdalita este contagioasă la contactul apropiat cu o persoană infectată.  Simptomele debutează de obicei dupa 2-5 zile de la expunerea față de agentul infectant. Amigdalita de cauză streptococică este contagioasă incă din primele faze ale bolii si fără instituirea unui tratament poate rămîne așa timp de două săptămîni. Tratamentul antibiotic scurtează perioada de contagiozitate, o persoană infectată nefiind contagioasă după instituirea unui tratament de cel puțin 24-48 ore.

Simptome

Principalul simptom al amigdalitelor este prezența gîtului inflamat și dureros la care sa mai adaugă alte simptome adiționale. Pot să fie prezente toate sau cîteva din urmatoarele simptome: febra,  respirație urît mirositoare, congestie nazală și guturai, noduli limfatici imflamați, amigdale roșii și inflamate acoperite total sau parțial cu puroi, dificultați la inghițire, cefalee(dureri de cap), dureri abdominale, suprafețe sangerînde pe suprafața amigdalelor, prezența culturilor bacteriene pe suprafața amigdalelor.
Cînd inflamația gîtului este insoțită de simptome de tip gripal ca și congestia nazală , catar  nazal, strănut și tuse, etiologia este cel mai probabil virală. Infectia virala a amigdalelor se vindecă de obicei fără tratament în aproximativ două săptămîni.
Inflamația gîtului acompaniată de febră peste 38,3 C, brusc instalată  și cresterea în volum a nodulilor limfatici, indică de obicei o infecție bacteriană.

Mecanism fiziopatologic

Amigdalitele produse de viruși durează în mod normal între patru și zece zile; infecția bacteriană durează puțin mai mult. Dacă simptomele includ inflamația gîtului, febra peste 38,3 C și noduli limfatici inflamați, etiologia este cel mai probabil streptococică. Angina streptococică, diagnosticată prin consult medical de specialitate, impune urmarea unui tratament antibiotic.
In unele cazuri, amigdalitele se pot croniciza. Indepărtarea chirurgicală a amigdalelor (amigdalectomia) poate fi recomandată pacienților, ținînd cont de trecutul lor de boală faringo-amigdaliană precum și de anamneză și examenul obiectiv.

Consult de specialitate

Este necesar consultul medicului specialist în una din urmatoarele situații:
– inflamația gîtului însoțită de cel puțin două din următoarele semne de infecție bacteriană:
– febra 38,3 C sau mai inaltă
– depozite alb-galbui pe suprafața amigdalelor
– amigdale sensibile și inflamate
– noduli limfatici cervicali (noduli prezenți în zona gîtului) inflamați
– dureri abdominale și cefalee (dureri de cap)
– durere severă cu dificultăți severe la inghițit

– absența tusei sau strănutului.
– durere localizată numai pe o parte a gîtului
– amigdalita sau inflamația gîtului apărută după contactul cu o persoană infectată
– prezența a cel putin cinci episoade de amigdalită pe an
– persistența respirației orale, a sforăitului sau a unei voci nazale, groase, răgușite
– semne de deshidratare precum uscarea gurii și a limbii și oligurie (prezenta unui volum urinar scazut).

-simptome ce indica o complicație (dureri la nivelul urechii).

Investigații

 Investigațiile de laborator necesare pentru a diferenția anginele virale de cele bacteriene cuprind hemoleucograma, VSH, proteina C reactivă, examenul bacteriologic al exudatului faringian, sumarul de urină.
În cazul în care simptomele sunt sugestive pentru angina streptococică medicul specialist va confirma diagnosticul prin efectuarea unei culturi bacteriene.
Angina streptococică este confirmată în cazul în care sunt prezente trei sau patru din semnele sau simptomele sus enumerate:
In functie de rezultatul acestor teste se va iniția sau nu tratamentul antibiotic.

Tratament

Amigdalitele, au cel mai frecvent o etiologie virală, avînd o evoluție favorabilă în lipsa tratamentului, infecția rezolvîndu-se de la sine. In cazul amigdalitelor streptococice tratamentul antibiotic este cel recomandat. Cu toate că și amigdalitele bacteriene se vindecă de obicei spontan, tratamentul antibiotic previne apariția complicațiilor poststreptococice care pot apărea după o infecție streptococică netratată.

Complicații

Amigdalitele de cauza streptococica necorespunzător tratate cu antibioterapie, pot evolua spre complicații ca și infecția urechii și sinusurilor sau zone de infecție localizate în jurul amigdalelor abces periamigdalian. Dintre complicațiile mai severe cea mai importantă este reumatismul articular acut. Amigdalitele cronice și recurente pot obstrua calea aeriana superioara cauzand apariția sforăitului, congestia nazală și respirație orală. Uneori amigdalita cronică produce complicații mult mai severe cum ar fi apneia obstructivă de somn  (intreruperea respirației pe o durată de timp în timpul somnului) sau complicații cardiace și pulmonare.