Verifică sănătatea inimii tale!!!

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Simptomele bolilor  cardiovasculare sunt dificil de identificat deoarece nu sunt întotdeauna evidente și intense și variază de la o persoană la alta in funcție de sex. Din această cauză medicii precizează că nu trebuie ignorat nici un semn, chiar dacă se manifestă pe o scurtă perioadă de timp sau poate fi atribuit unei alte afecțiuni.

Cunoașterea simptomelor specifice bolilor de inimă este obligatorie in cazul persoanelor care au trecut de vîrsta de 50 ani sau sunt expuse factorilor de risc cardiovasculari:  hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul, diabetul zaharat sau existența unui istoric familial.

Dacă manifestați unul dintre simptomele de mai  jos adresați-vă la cardiolog! Medicul Bularga Angela vă așteaptă la ,,LACTEIA” pentru un control medical!

Bolile de inimă: simptome specifice

1. Anxietatea

Perioada prodromală infarctului miocardic se caracterizează prin manifestarea unei stări de anxietate intensă.

2. Durere in piept (angină pectorală)

Durerile in piept sunt cele mai comune simptome ale infarctului miocardic.

In cazul bolilor de inimă, durerile toracice apar sub stern, puțin către partea stîngă; durerea poate fi comparată cu o greutate care apasă pe piept, provocînd o senzație de disconfort. De regulă, femeile se confruntă cu senzația de arsură in piept, iar barbații cu senzațiile de presiune și durere în piept.

3. Tuse

Tusea persistentă sau respirația șuierătoare pot fi simptome ale insuficienței cardiace, cu toate că apar din cauza acumulării de lichid în plămîni.

4. Vertij

Infarctul miocardic provoacă vertij și pierderea conștiinței, astfel, sunt provocate tulburări severe de ritm cardiac, cunoscute sub numele de aritmii.

5. Oboseala

Oboseala neobișnuită se manifestă în perioada prodromală mai ales în cazul femeilor.

6. Starea de greață și lipsa poftei de mîncare

Stări de greață, balonarea abdominală  în perioada prodromală a infarctului miocardic

7. Durere manifestată în alte părți ale corpului

În caz de infarct miocardic, inițial, durerea se manifestă în piept după care se propagă către umeri, brațe, coate, spate, gît, maxilar sau abdomen. Totodată, există situații cînd durerea toracică nu se manifestă, ci doar durerile din zonele menționate mai sus.

În cazul bărbaților, durerea se manifestă în special la nivelul brațului stîng, iar în cazul femeilor la ambele brațe sau intre omoplați.

8. Tulburări de ritm cardiac și frecventă cardiacă

Potrivit medicilor specialiști, apariția ocazională a tulburărilor de ritm cardiac nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătate, dar dacă pe lîngă aceste tulburări apar și alte simptome, precum: slăbiciune, vertij, dificultăți de respirație atunci pacientul se poate confrunta cu un infarct miocardic sau cu insuficiență cardiacă.

9. Dispnee

Dispneea este un simptom și pentru infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă. Frecvent, în timpul unui infarct miocardic dificultatea de respirație este însoțită de dureri in piept.

10. Transpirația

Transpirația rece este unul dintre cele mai comune simptome ale infarctului miocardic.

11. Inflamații

Insuficiența cardiacă cauzează retenția lichidului în organism, fapt care conduce la apariția inflamațiilor la nivelul picioarelor, gleznelor, mîinilor sau abdomenului, precum și la creșterea bruscă în greutate și, uneori, la pierderea poftei de mîncare.

12. Slăbiciune

În perioada prodromală a unui infarct miocardic, pacienții se confruntă cu o stare de slăbiciune severă și inexplicabilă. Potrivit pacienților, în zilele respective nu aveau forță necesară pentru a ține în mîne o foaie de hîrtie.

13. Palpitații

Indică existența unei tulburări de ritm cardiac; acestea pot să însoțească un efort mare, o emoție sau un bufeu de angioasă.

Electrocardiograma reprezintă un procedeu imagistic pentru a investiga diverse afecțiuni la nivelul inimii și interpretată de un medic specialist. Vom afla în articolul următor din ce motiv este recomandată, cum se efectuează și cum sunt interpretate rezultatele alături de D-na doctor-cardiolog Bularga Angela, categorie superioară.

Categorii: Noutăți