Ai grijă de tine, consultă medicul la timp!

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Pielonefrita cronică

– este o inflamație cronică a rinichiului și a pelvisului renal, inflamația se dezvoltă de obicei în timp si persistă după o infecție, sau concomitent cu ea, la nivelul rinichiului.

In istoricul bolnavului cu pielonefrita cronică se intîlnesc infecții urinare cu durata mai mare de 3 luni, sau frecvente, cistite, episoade de pielonefrită acută (mai frecvente la femei), malformații, calculi renali, sondaje urinare.

Apariția unei infecțiii la rinichi care nu se vindecă ci se extinde și reprezintă cea mai frecventă cauză de pieleonefrită cronică.

Simptome pielonefrită cronică:

Pielonefrita cronică poate fi descoperita ca aspect de pielonefrită acută, in puseu de acutizare sau ca și tablou clinic specific de pielonefrită cronica cu:

Semne discrete :paloare, astenie, cefalee, subfebrilități, tulburări dispeptice .

Simptome sugestive: dureri de rinichi (lombalgii) surde, ușoare, tulburări de micțiune cu poliurie (urinat mult) și nicturie (urinat noaptea) și apariții ocazionale de polaki-diurie (urini puține și dese, cu senzație incompletă de urinare), algurie (dureri la urinat), piurie (urină cu puroi).

La palpare manevra Giordano este pozitivă (la lovirea ușoară a lombei cu lateralul palmei, bolnavul acuză durere). Acestea pot fi prezente unilateral sau bilateral.

Analize pielonefrita cronică:

 La  examenul de urină se descoperă de obicei bacteriurie, piurie, hematurie, leucocite în urină cu proteine. Examenul hematologic : hiperleucocitoză , VSH crescut.

La urografie de rinichi , in pielonefrita cronică se observă rinichi inegali în dimensiune (rinichiul cu pielonefrita cronică este cu mul mai mic), si modificări de contur și bazinet la rinichiul afectat.

Examenul ecografic –rinichiul mare, parenchimul hipodens, mici zone transonice, obstrucţie, stază,  dilataţii pilocaliciale şi ureterale, calcululi- imagine hiperecogenă cu con de umbră posterior

Complicații pielonefrită cronică:

Pielonefrita cronică poate evolua la randul ei spre necroza papilară, insuficiență renală acută, insuficiență renală cronică, litiază renală,  hipertensiune arterială la 30% din bolnavi dupa mai mult de 9-10 ani de evolutie.

În centrul medical ,,LACTEIA” vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm pentru efectuarea analizelor de laborator, Ultrasonografiei și un consult al medicului urolog la orice oră care vă convine. Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 784 784 și 060206650.

Categorii: Noutăți