Endocrinologie

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Endocrinologia este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor glandelor endocrine – glande specializate care secretă hormoni.

Printre cele mai frecvente afecțiuni endocrinologice ce aduc pacienții la un consult de specialitate enumerăm:

  • patologia glandei tiroide (cea mai cunoscuta glandă endocrină in rîndul pacienților): hipotirodia, hipertiroidia (boala Basedow Graves), tiroidita cronică autoimună (Hashimoto), gușa nodulară.
  • afecțiuni ale glandei hipofize supranumită și „creierul endocrin”.
  • patologia glandelor suprarenale.
  • patologia glandelor gonadale.
  • tulburari ale metabolismului fosfocalcic.

După menopauză cînd organismul femeii este privat de protecția hormonilor sexuali predomină tulburările metabolismului osos: osteopenia și osteoporoza.

Endocrinologia se ocupă de asemenea de tulburări de comportament alimentar de tip anorexia nervoasă, bulimie sau obezitate, patologii cu frecvența în creștere în rândul adolescenților.

Afecțiunile glandelor endocrine sunt complexe, pentru susținerea diagnosticului fiind necesare pe lângă un examen clinic amănunțit, analize de laborator specifice cât și investigații imagistice:

– ecografia tirodiană.

– scintigrafia tiroidiană sau puncția cu ac subtire.

– RMN, CT- pentru diagnosticarea tumorilor hipofizare, suprarenale.

– osteodensitometria (DEXA) reprezintă standardul de aur pentru determinarea densității mineral osoase.

Aceste investigații permit acuratețea si precocitatea diagnosticului, inițierea unei terapii țintite cât și monitorizarea raspunsului la tratament.

Unele afecțiuni endocrine pot fi diagnosticate in faza subclinică iar prin diagnosticul precoce este impiedicata progresia spre boala manifestă și apariția de complicații.

Bolile endocrine subclinice, in special cele tiroidiene, sunt obișnuite și frecvența lor crește cu vîrsta; daca rămîn nediagnosticate, au consecințe nefaste asupra tuturor sistemelor organismului ducînd la scăderea calității vieții. De aceea trebuie de avut în vedere, mai ales în prezența unor simptome nespecifice, efectuarea unui consult endocrinologic.

Echipa noastră de medici specializată în edocrinologie este formată din:

Dr. Lorina Vudu, conferențiar universitar, doctor în științe medicale

Dr. Raisa Ciobanu, medic endocrinolog, categorie superioară

Categorii: Noutăți