Gingivita – afecțiunea cel mai des întîlnită

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

În general, oamenii apelează la ajutorul medicului stomatolog doar în situații de urgență, cînd nu mai au de ales. Sunt puține persoanele care și-au creat obiceiul de a consulta medicul stomatolog periodic. Acest fapt este unul dintre motivele pentru care incidenta afecțiunilor gingivale este foarte ridicată.

Ce este gingivita?

Majoritatea persoanelor adulte suferă de gingivită, într-o stare mai grava sau mai puțin gravă. Gingivita reprezintă inflamația gingiilor și este primul semn al unei boli a parodontiului și principalul motiv al pierderii dinților de către persoanele adulte.

Simptome

Gingiile sănătoase au culoarea roz-pal. Afectate de gingivita, ele își schimbă culoarea si devin roșii-albăstrii, devin sensibile, se inflamează și sîngerează ușor, de obicei la spălatul dinților.

Netratată, gingivita se agravează și poate duce la parodontită, boala în care puroiul se strînge în buzunărașele adînci ale gingiei, dinții devin sensibili la apăsare, se mișcă și cad.

 Cauzele gingivitei

De cele mai multe ori gingivita este provocata de o igiena dentara precara. Astfel, placa dentara si tartrul se acumulează in jurul dintelui, deasupra si dedesubtul marginii gingiei, iar toxinele produse de către aceasta placa bacteriana generează inflamația gingiei.

Alți factori de risc ai afecțiunilor gingivale pot fi si fumatul, dentiția neregulată – cu zone greu de curîțat, dereglările hormonale, unele medicamente dar și afecțiuni precum leucemia, diabetul, anemia sau epilepsia.

Cînd să apelați la medic?!

În general, este recomandat să faci vizite regulate la medicul stomatolog, ceea ce înseamnă cel puțin odată la 6 luni.

Daca sîngerările gingivale apar la fiecare periaj dentar, iar gingiile rămîn rănite și umflate în pofida eforturilor de a respecta o buna igiena orală, mergeți la stomatolog. Riscați o boală parodontală mult mai gravă și posibila pierdere a dinților daca ignorați gingiile rănite și sîngerînde.

Lacteia Stomatologie

Cu noi zîmbiți sănătos!

Categorii: Noutăți