Întinerește-ți coloana vertebrală!

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Promoție pentru lunile octombrie și noiembrie, reducere de 20% la tracțiile vertebrale.

Elongațiile vertebrale

Elongația vertebrală este o manevră fizică prin care se urmărește lărgirea temporară a spațiului dintre vertebre, în scopul degajării discurilor intervertebrale.

Aceste elongații le efectuăm în departament special dedicat afecțiunilor coloanei vertebrale în care se efectuează și kinetoterapie, terapii manuale, masaj, electroterapie, electrostimulare. Acest departament este condus de către Emilia Batrinac, medic reabilitolog  cu peste 15 ani de experiență în reabilitarea coloanei vertebrale, cu o experiență de 35 ani, licentiată în recuperare medicală.

Este o metodă nechirurgicală și are la bază un mecanism fizic prin care se crează un efect de vid sau de presiune negativă în interiorul discurilor, componența nucleului pulpos fiind „retrasă” înapoi la locul de origine, favorizând astfel mediul de vindecare.

De asemenea, prin decompresie urmărim și reducerea spasmelor musculare si elongarea ligamentelor coloanei. Astfel, deblocăm segmentele disco-vertebrale, creștem în înălțime spațiul intervertebral și contribuim la reducerea tasărilor vertebrale.

Elongațiile vertebrale se indică pentru dureri lombare și cervicale subacute sau cronice de cauză discală (discopatii sau hernii de disc), musculoligamentară sau prin afectarea articulațiilor interapofizare posterioare. Hernia de disc cervicală și lombară este o indicație pentru această terapie, dar ea nu se aplică în orice condiții și pentru orice hernie.

Elongația poate face coloana mai flexibilă, relaxează musculatura paravertebrală contractată, întinde ligamentele și le face mai flexibile, reduce subluxațiile care există în articulațiile interapofizare , crește hidratarea discului intervertebral și ameliorează microcirculația locală.

Forța de tracțiune este aplicată de un dispozitiv special, computerizat, care poate fi setat să tragă cu o anumita viteză, să facă pauze între etapele de tracțiune sau să țină forța de tracțiune constantă o anumită perioadă de timp. Aceasta se aplică cu ajutorul unui program și echipamente specializate care neutralizează forțele de compresiune prin relaxarea musculară, detensionarea ligamentară și mărirea spațiului intervertebral. În timpul ședinței de elongație vertebrală se obține o distanțare a fiecărei vertebre, de cca 2,5 mm facilitând repoziționarea corectă a segmentului tratat.

Pentru eficacitate maximă, acest tip de terapie, se asociază cu termoterapie și/sau electroterapie.

Afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate prin elongații:

  • Scolioza – structurală, paralitică, neuropatică, idiopatică.
  • Cifoza – o marire a convexitații coloanei toracice.
  • Osteocondroza vertebrală (boala Scheuermann).
  • Spondilita anchilozantă.
  • Cifoza senilă.
  • Osteoartrita (osteoartroza).
  • Artrita reumatoidă.
  • Spina bifida.
  • Stenoza spinală.

Tratament

In funcție de afecțiune se efectuează serii de 8-12 sedinte; nu mai mult de 3 pe saptamană. Eficacitatea elongației vertebrale este confirmată de dispariția durerii inițiale. Accentuarea durerii contraindică repetarea elongației. Elongația vertebrală se face numai la recomandarea medicului specialist, sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut, in baza unui examen radiologic sau RMN.

Categorii: Noutăți