Metode avansate de diagnosticare ecografică- ELASTOGRAFIA

Publicat de administrator pe

Ecografia este azi indispensabilă pentru o consultaţie completă, fiind un examen de rutină, nedureros, precis, cu largă adresabilitate şi accesibilitate.  Evoluţia tehnologiei a permis trecerea de la 2D la 3D, de fapt o reconstrucţie cu ajutorul unor softuri specializate a secţiunilor 2D, cu redarea unei imagini virtuale, dar în timp real, pe monitorul ecografului.

Noul ecograf, Toshiba/Canon ( Aplio i800), permite diagnosticul diferenţial al tumorilor maligne şi benigne, utilizând elastografia – metodă ce are la bază diferenţele între proprietăţile mecanice ale ţesuturilor.

ELASTOGRAFIA este o nouă metodă ecografică de diagnostic diferenţial al tumorilor maligne faţă de cele benigne. Elastografia nu se folosește pentru depistarea tumorilor ci numai pentru a deosebi cancerul de tumorile necanceroase cel mai adesea la sân, glanda tiroidă, ficat, prostată ș.a.

ELASTOGRAFIA se bazează pe faptul că tumorile maligne sunt mai dure, mai incompresibile şi mai puţin elastice comparativ cu cele benigne.

Elastografia combinată cu ecografia au avut cele mai bune rezultate în detectarea cancerului de sân şi reduce practic procentul de biopsii.

O tumoră canceroasă este de 10-100 de ori mai dură comparativ cu ţesutul normal ce o înconjoară. Când se aplică o compresiune sau o vibraţie, tumora se deformează mai puţin faţă de ţesutul din jur.

Măsurând elasticitatea tumorii determinată prin compresiune, putem estima duritatea ţesutului, ceea ce este util în diagnosticul cancerului.

Dr. Vulpe Vladimir, medic imagist are competențe în ecografie+ elastografie

Pentru programări și informatii suplimentare, vă rugăm sa ne contactați:

Program: Luni-Vineri 08:00-19:00

Categorii: Noutăți