Promoție: Pentru luna aprilie avem o reducere de 10% la toate investigațiile ginecologice.
Vino și trece controlul ginecologic!
Eroziunea colului uterin
Infecțiile și alte probleme ginecologice ar putea afecta mai mult decît viața sexuală a unei persoane, deoarece sănătatea ginecologică este o parte importantă a sănătății femeii, în ansamblu.
Infecțiile ginecologice pot influența fertilitatea, libidoul și capacitatea de a ajunge la orgasm. Problemele de sănătate ginecologică pot avea o amprentă negativă și asupra altor aspecte ale vieții, căuzînd stres, dificultăți de relaționare, avînd inclusiv impact asupra încrederii în sine.
Este important pentru orice femeie să poată recunoaște simptomele afecțiunilor ginecologice și ce anume ar trebui să facă pentru prevenirea acestora.Cervicita reprezintă inflamația acută sau cronică a colului uterin, porțiunea terminală a uterului.La examinare eroziunea prezintă un segment al mucoasei cu diametrul de 2-20 mm de culoare roşu aprins.
Cauzele eroziunii colului uterin:
Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile cervico-vaginale produse de diferiți agenți patogeni:
trichomonas vaginalis, gonococ, gardnerella vaginalis, chlamydia trachomatis, virusul herpes simpex, papiloma virus (HPV).
Cauzele neinfecțioase sunt reprezentate de reacțiile de tip alergic la substantele spermicide sau la latexul prezervativelor. Apariția lor este favorizată de mai mulți factori precum traumatismele colului in timpul nașterii, traumatismele secundare unor manevre medicale (chiuretaje, histeroscopii) sau contactului sexual, utilizarea tampoanelor interne sau purtarea dispozitivelor intrauterine (sterilet).
Semne și simptome
Cel mai adesea, cervicita nu are semne sau simptome, ea fiind descoperită în urma unui consult ginecologic sau cu ocazia efectuării unui test Babeș-Papanicolau.
Uneori apar scurgeri vaginale cu aspect diferit în funcție de agentul căuzător, posibil și cu striuri sangvinolente, durere in timpul actului sexual sau sangerare pe cale vaginală după contact sau intre menstruații.
Diagnosticul de certitudine se stabilește prin efectuarea:
- examenului citologic Papanicolau;
- colposcopiei (inspecția cu ajutorul instrumentului optic, care măreşte imaginea de 25-32 ori;
- examenului anatomo-patologic prin biopsie;
- testele pentru infecţiile cu transmitere sexuală.
Tratamentul medical vizează, în primul rînd, eradicarea infecției. În funcție de agentul depistat, se efectuează tratament local (irigații sau ovule) și tratamente cu antibiotice, antifungice sau antivirale pe cale orală. Ulterior, se completează tratamentul local prin folosirea unor preparate cu efect de cicatrizare si reepitelizare.
Dacă după 2-3 luni de la eradicarea infecției modificările cervicale persista, se indică tratamentul chirurgical și se alege una din numeroasele proceduri: electrocauterizare, crioterapie, terapie cu lasser, excizia cu ansa diatermică, conizația sau chiar amputația de col.
Insă cel mai important tratament rămîne cel profilactic, realizat prin consult ginecologic periodic, colposcopiei efectuarea testelor bacteriologice și a citologiei Babeș-Papanicolau. Acest consult profilactic îl puteți efectua la Centrul Medical ,,LACTEIA”, unde cu o deosebită atenție veți fi eczaminate de către medicii centrului:
- Rotaru Marin -D.H.M, profesor universitar, membru corespondent a Academiei ELC, Laureat al Premiului de Stat în domeniul științei.
- Rotaru Tudor– Doctor în medicină, confirențiar universitar.
- Basoc Zinaida, medic ginecolog, categorie superioară.
- Jalenco Oleg, medic ginecolog, categorie superioară.