Tratamentul herniei de disc

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Hernia de disc lombară

Hernia de disc, cunoscută și sub numele de ruptură a discului intervertebral, este o afecțiune prin care o parte din discul intervertebral apasă elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii). Acest lucru se intamplă atunci cînd inelul fibros care menține discul pe loc se rupe, permițînd nucleului central să alunece în afară. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos în canalul spinal. Vîrsta, traumatismele repetate, ținuta incorectă, osteohondroza sunt factori care predispun la apariția herniei de disc.

Diagnostic:

Durerea este prezentă în mod constant și este localizată în stransă relație cu discul intervertebral herniat. Durerea este numită și sciatică, ea se extinde din spate spre coapsă pe porțiunea posterioară, pană la nivelul gambei și piciorului, uneori numai unilateral.

Apare deficitul motor, deficitul de sensibilitate și modificări de reflexe în funcție de diferitele nivele ale herniei de disc lombare:
Dacă istoricul pacientului și examenul fizic sugerează o afectare a discurilor lombare, atunci investigația de elecție pentru precizarea diagnosticului este imageria prin rezonanță magnetică nucleară (RMN). Cînd aceasta nu este disponibilă, se poate efectua examen computer-tomograf (CT) lombar sau mielografie-CT.

Hernia de disc cervicală

Hernia de disc cervicală este o afecțiune predominat degenerativă, care afectează discurile intervertebrale ale coloanei cervicale și ligamentele vertebrale în această zonă. Poate fi asociată cu prezența osteofitelor (ciocuri) care comprimă rădăcinile nervoase și măduva cervicală.

Diagnostic:

Semnele clinice sunt reprezentate de durere cervicală cu iradiere în omoplaț, umar si braț. Durerea se accentuează progresiv, inițial la efort, apoi permanent, cu exacerbări nocturne. Pe măsura ce boala progresează apar parestezii în braț, antebraț și degete, care pot fi însoțite de deficite motorii.

În stadii avansate ale bolii, măduva cervicală poate fi afectată global, pacientul prezentînd fenomene de mielopatie cervicală, adică tetrapareză (deficit în toate cele patru membre), ataxie (tulburare de mers), tulburări sfincteriene, și tulburări senzitive cu diverse topografii.

Diagnosticul de prezumție se pune pe examenul neurologic și radiografia cervicală simplă.

Diagnosticul de certitudine se pune prin examinarea cu rezonantă magnetică nucleară (IRM), care arată în detaliu gradul de suferință al maduvei cervicale și modificarile osoase ca urmare a compresiunii exercitate de leziune.

Herniile de disc toracale sunt foarte rare, ele sunt însoțite de dureri la nivelul cutiei toracice în timpul respirației și uneori sunt greșit interpretate ca dureri pe cord.

Tratament:

Tratamentul inițial presupune administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și repaus la pat. Circa 80% dintre herniile de disc se pot ameliora prin tratament. La Centrul Medical Lacteia este binevenit tratamentul fizioterapic (electroforeză cu caripazim, aplicații de ultrasunete, magnetoterapie, stimulare musculară pentru combaterea contracturilor, acupunctură, masaj medical precum și gimnastică medicală cu elemente de terapie manuală pentru întărirea musculaturii spatelui și a abdomenului).

Categorii: Noutăți