Tratamentul osteoporozei

Publicat de Centrul Medical "Lacteia" pe

Osteodensitometria este o metodă folosită pentru măsurarea densității minerale osoase. Cauza cea mai frecventă a pierderii densității osoase este osteoporoza, urmată de carența de vitamina D. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin reducerea masei osoase și deteriorarea microarhitecturii țesutului osos, ducînd la compromiterea rezistenței mecanice a osului și creșterea riscului de fractură.

Scorurile obținute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiaza de abordare terapeutică diferită. Osteodensitometria se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, iar frecvența controlului ulterior o stabileste medicul specialist. Și bărbații pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii și cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicația de osteodensitometrie o stabilește medicul internist, reumatolog, endocrinolog pentru un tratament specific, pentru a nu ajunge altfel, la medicul ortoped.

Nu este necesară nici o pregatire specială inaintea efectuării unei osteodensitometrii.

Osteodensitometria este o investigație importantă din perspectiva diagnosticarii cît mai precoce a osteoporozei, deoarece exista metode de stopare a pierderii masei osoase, deci de fragilizare a osului, și scădere consecutivă a riscului de fracturi. Un os osteoporotic (rarefiat) se fracturează mult mai ușor, iar recuperarea după fracturi este intîrziată, cu prețul unor dureri mari și a imobilizării prelungite ce poate antrena alte complicații (atrofii musculare, complicații tromboembolice, escare de decubit etc.). Așadar putem preveni o mare suferință printr-o investigație simplă și accesibilă, care semnalizează momentul începerii tratamentului de consolidare a masei osoase.

Categorii: Noutăți